Riadky bytia
                                 Literárny web Evy Bachletovej

Veľká noc v nás

Ukrižovanie a zmŕtvychvstanie Pána Ježiša Krista. Dve určujúce udalosti pre ďalšie smerovanie ľudstva. Tieto dni, ktoré sme v našich ľudských podmienkach premenili na sviatky, sú a ostávajú pre mňa dôležitejšie a vážnejšie ako vianočné dni. Aj preto, že sa odohrali v dráme, ktoré má však víťazné ukončenie. A aj preto, že ich dosah pre človeka je stále osobnou a naliehavou výzvou.

Isteže, aj sviatky Veľkej noci sme dofarbili folklórom, vajíčkami a nezmyselnou šibačkou, varením, pečením a ozdobovaním obydlí prvkami, ktoré majú pohanský pôvod, hoci sa veľmi snažíme im dať náboženský náter či dokonca kresťanské zdôvodnenie. Veľká noc však  stojí na iných faktoch a pravdách, a na to by sme sa mali sústrediť.

Vo mne tlie ticho, len čierny priestor v mozgu, oči vidia a zároveň sú slepé, jar sa rozsvietila slnkom, ale bez Tvoju jasu nedá žiť! A my sa náhle rozpamätávame na vieru.

Koľko osobného prežitia Tvojej smrti ľuďom ešte treba? Koľký raz Ťa Pane musia v mysli ľudia ukrižovať, aby poznali, že križujú sa smrťou, keď Ti znova a znova neveria...

Viem, že je už dokonané, tak prečo toľkí kričia - nestačí? Veď Ty si nezlomil na našich chrbtoch Svoj kríž, hoci mal si právo...  Ty si umrel, aby človek, malý človek v Tebe žil. Vďaka Ti Pane Ježiši, že si sa obetoval za ľudské pokolenie, zaplatil za naše hriechy a slabosti, vďaka Ti, že si nás opäť zmieril s Bohom.

Je Biela tichá sobota, smútok ma divný tvar. Odišiel Pán, zradený ľudstvom, zradený bytím. Je také prázdno. Bez svetla, bez energie. A len tí, čo naozaj veria, vedia, že si neumrel naveky. Noc je nekonečná, bolestivá a plná obvinení. Čakáme na ráno, Božie ráno a nový zázrak. Zázrak prebudenia. Čakáme na nový život, nový impulz, nové smerovanie. Čakáme na Teba. A na Tvoje veľké víťazné vzkriesenie. Čakáme Ťa Pane, v našich dušiach, rozpadnutých životoch a snoch. 

Tak opäť svitá. Svitá v nádeji a pokoji. A cítim úplné a neobsiahnuteľné zmierenie. Cítim nový život v Tvojej dlani, nový pokoj a nové smerovanie. Tvoje vzkriesenie je aj mojím vzkriesením. Vzkriesením k novej šanci - žiť. V pozemskom i nebeskom čase. S Tebou Pane, v Božej rodine.  A to je ten najväčší a najkrajší dar Veľkej noci. Amen.

Anotácia: Ukrižovanie a zmŕtvychvstanie Pána Ježiša Krista. Dve určujúce udalosti pre ďalšie smerovanie ľudstva. Tieto dni, ktoré sme v našich ľudských podmienkach premenili na sviatky, sú a ostávajú pre mňa dôležitejšie a vážnejšie ako vianočné dni. Aj preto, že sa odohrali v dráme, ktoré má však víťazné ukončenie.

Komentáre

Článok zatiaľ nikto nekomentoval.

your_ip_is_blacklisted_by sbl.spamhaus.org

Pridajte článok na Facebook | Pridajte článok na vybrali.sme.sk