Riadky bytia
                                 Literárny web Evy Bachletovej

Májové začiatky

Poludňajšie lúče sa hlbšie tisnú do našich tvárí a rozjasňujú príbytky, ulice. Naša prítomnosť je živšia, optimistickejšia, radostnejšia. Veselé muškáty v oknách, rozkvitnuté orgovány. Krehké, jemné, nežné lístky zelene. A teplý, vábivý vánok. Je presiaknutý tisícami vôní. To všetko so sebou priniesla jar, ktorá sa zmenila na máj.  

Fotografia z prírodyMožno máme chuť posadiť sa na lavičku v parku, alebo sa vybrať na výlet do prírody. Trochu sa túlať, premýšľať, relaxovať. Stratiť sa na okamih v čase, nemyslieť na povinnosti a jednoducho byť. Sami či s priateľmi uprostred priestoru, ktorý nás nezväzuje. Po zimných mesiacoch, nikdy nekončiacich povinností, túžime trošku pookriať. Nabrať sily. Osviežiť srdce i dušu.

Máj je naozaj zvláštny mesiac. Vieme, že inšpiroval mnohých básnikov, a tak si máj spájame s témou lásky. Či sme už počas mája čerstvo zaľúbení alebo nie, máj má v sebe čosi čarovné a hravé. Máj patrí totiž mladosti. Našim novým maturantom. Je tu obdobie napätia, učenia, skúšok. Horúčkovitých príprav na prvú vážnejšiu skúšku na prahu dospelosti. Spomeniete si ešte na ten svoj akademický týždeň pred maturitou? Ako ste ho prežívali? V mojich spomienkach sa spája práve s láskou zo školských lavíc. Vďaka nej som dokázala zmaturovať z predmetu, ktorý bol pre mňa problematickým – z matematiky!

Máj je veselý mesiac. Plný nových farieb, nových módnych kolekcií, ale aj rôznych divadelných či filmových premiér. Je plný energie. Začiatkov. Nových okamihov. A to je dobre. Potrebujeme ich totiž všetci.

Každodenný rytmus práce, úloh a termínov sprevádzaný najrozličnejšími ťažkosťami – človeka vyčerpáva. A vitamíny, ovocné kokteily, regeneračné a očistné kúry akosi nepomáhajú. Chýba nám totiž čas. Čas, aby sme sa upokojili, narovnali, nadýchli. Čas, aby sme boli radostnejší, spokojnejší a šťastnejší. A preto som vďačná, že prichádzajú dni, ktoré sú plné života. Nového života. Dokazujú nám, ako Boh múdro vymeral rok.

Vložil nám do kalendára mesiac, počas ktorého sa môžeme vrátiť k bytiu. Môžeme bytie nanovo objavovať, tvarovať, tešiť sa z prítomnosti. A môžeme sa vrátiť k plánom či cieľom, ktoré sme kdesi odložili. Prehodnotiť smerovanie či rozhodovanie. No rovnako sa môžeme vrátiť ku knihám,  ktoré nás kedysi sprevádzali a prinášali nám povzbudenie, nádej a potešenie.

K mojim knihám, ktorým ostávam verná – rozhodne patrí päť kníh Žalmov. Mám veľmi rada tieto biblické texty a rada sa k nim vraciam. K najobľúbenejším patrí Žalm 62, nazvaný ako Istota v Bohu. Začína takto: „Len v Bohu utíši sa moja duša; od Neho pochádza moja spása.“ (Žalm 62, 2)

Pre mňa sú Žalmy modlitbami, volaním k Bohu, volaním po Bohu. Vo všetkých ťažkostiach, bolestiach, ale aj radostiach. Znova a znova sa k nim vraciam. Niektoré pasáže dôverne poznám, a predsa sú v každej chvíli vždy nové. Oslovujúce, presné, pravdivé, presvedčivé.

A Žalmy sú pre mňa poéziou viery. A poéziou dejín. Človeka a národov. Tiché i nástojčivé vyznania v bolesti, samote, či prenasledovaní. Nájdeme v nich prosby o pomoc, prosby o zbavenie bremien a starostí. Ale aj tajomné proroctvá, symboly, zasľúbenia Božej priazne a spásy.

Žalmy sú tiež oslavou Boha, Jeho moci, Jeho múdrosti, ako aj Jeho milosrdenstva a stáleho záujmu o človeka a celú zem.  Slová o Bohu, slová od Boha a slová o ceste s Bohom. Táto svätá a večná spätosť v Žalmoch je pre dnešných básnikov nedostupná. No zároveň je inšpirujúca, občerstvujúca, fascinujúca a prinášajúca poznanie. Aj preto Žalmy nemožno odsúvať do priečinkov archaizmov či histórie literatúry. Je potrebné  pokúsiť sa ich dotknúť, nanovo spoznať a prežiť. A spolu s nimi sa učiť ako vyjadriť vďaku, pokoru a nádej.  K Bohu a v Bohu.

V súčasnosti je primnoho moderných – kostrbatých slov, na ktoré si dnešný hranatý človek zvykol. Ale i tie možno aspoň pomyselne vsadiť do rámu Žalmu tak, aby sme sa mohli dívať na obraz posolstva, až kým s ním nesplynieme. Žalm je ako báseň. Myšlienky autora prežívajú totiž len vďaka príjemcovi.

Želám vám milí priatelia, aby ste nový, svieži mesiac máj využili na hľadanie bytia. Aby ste s chuťou objavovali prítomnosť v jej mnohorakosti, aby ste sa ňou obohatili. A zároveň vám želám, aby ste našli aj cenné poklady v biblických slovách, ktoré napriek tisícročiam nestratili nič na svojej aktuálnosti.

Komentáre

Článok zatiaľ nikto nekomentoval.

Pridajte k článku komentár

Comment form



Webová stránka: URL (nepovinné)

Text komentára

Pridajte článok na Facebook | Pridajte článok na vybrali.sme.sk