Riadky bytia
                                 Literárny web Evy Bachletovej

Ním tvarované

Kríže, písmená, zlaté srdcia. Na tácke luxus, vášeň a lesk. Márnivé svetlá, čísla v srdci a i v hlave. Tisneme sa popri sebe ako očíslované „ľudské stádo“. S kódmi vstávame, líhame, kráčame. Sme označkovaní čiarovým kódom, cenou pre svet.

Aj moje mesto sa mení, má hrdé pery, niekedy priveľa rúžu či prisilný parfum. Občas kričí ako opustená žena, všimni si ma, skús. Moje mesto sa mení a stráca staré zvyky. A možno ich ani nikdy nemalo. Iba sme si zvykli na tento rozvrh dvorov a veží.  Čosi opäť vystupuje do popredia a v pozadí sa stráca jemnosť. Svetský rytmus má svoje pravidlá, ak nie vlastný kolobeh. Tak sa nediv, že moje mesto už ani nepoznám.

A mne chýbajú červené strechy v tomto sivom meste a veselé kotúče kríkov, kam by som si ukryla chvíle, keď čakám na premiestnenie v čase. Tak si ich nosím v duši a na fotografiách, prenosné skrýše pre malé radosti v plynutí deja. Je také zvláštne vidieť mnohé inak, obzerám si staré zvráskavené chodníky, stromy, obité domy. Sú podobné ľudskej duši.

A tak kráčam uprostred toho vráskavejúceho života, nedivím sa, iba registrujem hmly. Cítim rozpálené chodníky, vnímam anonymné tváre. Okolo nich sa vinie zhluk slov, citov a stresu. Klopkajú do nervozity svoj rytmus povinností. Nevidia ma. Dni plynú ako zábery iného žitia. Posúvam sa teda ďalej po dlažbe starých a nových kameňov – húštinou mesta a cítim, že za ruku ma vedie Boh. Vietor dvíha strapce listov a zlaté brezy sa kníšu a ja sa vnáram do vrstiev, kam nechodievam sama. Vedie ma Boh. Aj tým mojim mestom, ktoré už nepoznám.

A deň má opäť inú tvár, v kútiku očí jemný smiech a pri ústach smietky od pečiva. Je ako malý chlapec, čo sa prebúdza do dňa. S jasavým údivom nad nepoznaným. A ja na okamih žasnem s ním, nad okolnosťami bytia, ktoré sa otvárajú. Boh má vždy pre mňa nové cesty. Aj keď si na nich dodriapem nohy a dušu. Ale tie cesty sú moje. Ním tvarované a dané... A za to ďakujem.

Komentáre

Článok zatiaľ nikto nekomentoval.

Pridajte k článku komentár

Comment form



Webová stránka: URL (nepovinné)

Text komentára

Pridajte článok na Facebook | Pridajte článok na vybrali.sme.sk