Riadky bytia
                                 Literárny web Evy Bachletovej

Typológia študentov

Áno, je to pravda. Zo školských lavíc som nikdy nevyrástla. No, nie som si istá, či je to správne. Najmä pri pohľade na moju štyridsaťročnú tvár v zrkadle. Jediné, čo ma utešuje je fakt, že posledné roky stojím na opačnej strane „barikády“. Teda za katedrou ako vyučujúca. Sú však chvíle a nie je ich málo, kedy by som radšej menila. Aby som daný stav prežila, siahla som po typológii študentov, ktorá mi výrazne uľahčila život v školskom svete.

Prvá kategória patrí chronickým zaspávačom a oneskorencom.

Dvojhodinovka už dávno začala, z hlasiviek sa snažím vytiahnuť tie najlepšie tóny, aby som odovzdala cenné vedomosti mladým dušiam, keď sa otvoria dvere a vstúpi ON. Oči má rozžiarené radosťou, úsmev plný bezchybných zubov a s neochvejným pokojom na celú sálu oznamuje: „Prepáčte, zaspal som.“ Nadýchnem sa a snažím sa o štipľavú poznámku na jeho adresu, keď môj zrak ustrnie. Zhypnotizovaná Matúšovými dôsledne umytými, vyfúkanými a dôsledne nagélovanými vlasmi  sa nezmôžem ani na slovo. Majiteľ dokonalého účesu sa šťastne posadí do lavice a svoj oneskorený výstup ukončí: „Ale domácu úlohu mám!“ Ako by som sa len mohla zlostiť na tohto „fešáka“, ktorý má dokonca rozvinutý zmysel pre školské povinnosti.

O menší rozruch sa dokážu postarať aj študentky. S výrazom zľaknutých myšiek zvyčajne zastanú vo dverách učebne a zašepkajú: „Mysleli sme, že začíname až o deviatej...!“ Očká majú ešte opuchnuté od spánku, ale ich tváre majú zdravú farbu čerstvo prebudených bábätiek. Pohľad na takéto neviniatka odzbrojí každého učiteľa. Odpijem si zo silnej kávy a sucho skonštatujem: „Som rada, že aspoň niekto sa dnes dobre vyspal!“

Avšak ani popoludňajší rozvrh nevylučuje, že niekto na hodinu meškať nebude. Rozhodne ma neprekvapia notoricky známe výhovorky udychčaných tvárí, ktoré pútajú na seba pozornosť   a vrážajúc do ostatných študentov dramaticky kričia: „Prepáčte, mali sme v práci uzávierku,“ alebo  „Vykoľajili sa električky“, alebo „ Musela som ísť s bratom k lekárovi!“  Po týchto slovných výkonoch sa unavene zložia na stoličky, vhrnú na mňa vyčítavý pohľad  a z posledných síl sa zapíšu do prezenčnej listiny. Zvyšok hodiny apaticky mlčia. Najväčšie prekvapenie som však zažila počas „podvečerného“ vyučovania. Šestnásta hodina už dávno odbila, študenti sa snažili prebrať z kómy čítaním referátov, keď do učebne vtrhla veselá skupina. Ich „líder“ s rozhorčením vyhlásil: „Čašníčka bola strašne pomalá“! Po záchvate smiechu sa partia usídlila v predných laviciach a ku mne sa priblížila známa krčmová vôňa namiešaná z piva, cigariet a bezstarostnosti.

Ďalšie kategórie mladých vzdelancov som vytvorila na základe dlhodobého pozorovania charakteru, temperamentu a študijných výsledkov „mojich“ vysokoškolákov. Tu sú:

Vždy pripravení – áno, to sú tie tváre, ktoré nikdy učiteľa nesklamú. Úlohy a seminárne práce si plnia načas, sú slušní, ba priam zdvorilí a ich odpovede sú bezchybné. Vždy pripravení sedávajú v jednom rade, čím vytvárajú obranný štít pred drzými poznámkami spolužiakov, vyhýbajú sa akejkoľvek konfrontácií s vlastným názorom. Pri čítaní ich prác sa ma však zmocňujú obavy, či sa tieto dokonalé stvorenia dokážu prebiť týmto neľútostným svetom.

Odborníci na všetko – zoskupenia svetaznalých mladých občanov, ktorí počas svojho krátkeho života zažili všetko. Väčšina z nich pracuje popri štúdiu a svoje „mozole“ otŕčajú ako zbraň voči zákerným otázkam, ktoré sa týkajú študijného odboru. Nepripúšťajú iný názor ako svoj a po čase sa učiteľ zmieri s množstvom gramatických chýb, ktoré nemilosrdne zakomponujú do svojich prác.

Nevraživí intelektuáli – mladé dámy a mladí páni, ktorí už výberom oblečenia dávajú najavo čo si o svete myslia. A tiež o svojich spolužiakoch a pedagógoch. Sú čistotní, vzdelaní, dokonca sa vyznajú v umení a svoj život si predstavujú ako jeden nekončiaci debatný klub. Dobre argumentujú, až natoľko, že popierajú samých seba. Nevraživí intelektuáli budú určite patriť k elite národa, no o ich osobnom šťastí vážne pochybujem.

Mudrlanti – radostní optimisti, ktorí sa vždy vynájdu. V ich odpovediach by ste márne hľadali zárodok odbornosti, ale ich postoj k životným otázkam je jednoducho fascinujúci. Uplatnia sa ako politici či manažéri.

Utrápenci – nevýrazné osobnosti, ktorých jediným výrazom je utrpenie. Už pri pohľade na ich zvraštené čielka, ovisnuté kútiky úst, bledé líčka a účesy bez fantázie, učiteľa pochytia mučivé predstavy o tom, aký tragický život ich sprevádza. Utrápenci ignorujú spolužiakov a ich veselé výstrelky, sú absolútne sústredení na drámu každodennosti a o svoj smútok nad stavom sveta sa delia pri každej príležitosti.

Hviezdy – generácia, ktorá je naozaj „in“. Hviezdy vždy vedia čo chcú a vždy to aj dostanú. Polovica ročníka ich slepo obdivuje, druhá polovica okato nenávidí. Prekvapujúce je však, že napriek ich povrchnosti, sú medzi nimi aj dobrí študenti. Pozor však na ich čaro osobnosti! Niektorí pedagógovia sa totiž radi vyhrievajú v tieni „celebritných“ študentov!

Filozofi a nezávisláci – neidentifikovateľné zoskupenie duší, ktoré zápasí s konvenciami. A zatiaľ remizuje. Optimisti, pesimisti, idealisti, humoristi. Filozofi a nezávisláci sú prínosom pre vyučovací proces. Ich rôznorodé názory dokážu absolútne rozvrátiť seminár či prednášku, odviesť pozornosť od odbornej témy k svetovému problému prežitia ľudstva. Túto kategóriu jednoducho musíte milovať!

Nespokojenci – nepokojné mladé mysle, ktoré kritizujú všetkých a všetko. Títo frfľoši a hundroši sú znechutení každou sekundou bytia a svoje znechutenie šíria rafinovane a dôsledne. Občas sa uchyľujú k zákerným ťahom voči učiteľom a spolužiakom. Z toho vyplýva, že ich spolužiaci nemajú radi. Ak sa s nimi chcete kamarátiť v zmysle – lásku si zaslúži každý – v ich prípade by som bola opatrná!

Všeobecní študenti –  jednoducho – tí ostatní. Nudní, zábavní, talentovaní, múdri, podpriemerní, ale aj bez záujmu. Mladé bytosti, ktoré naozaj študujú, alebo štúdium len predstierajú. Počas hodín si robia poznámky, alebo len bezducho hľadia do notebookov, prípadne si píšu texty do práce. Sú obklopení horou bagiet, sladených nápojov a tyčiniek. Nimi sa posilňujú pri každej príležitosti, najmä ak učiteľ prednáša viac ako päť minút.  Pre pedagóga sú však žriedlom inšpirácie a motivácie!

Takže, kategórie študentov sú dané. A rozvrh tiež. Začíname! A teším sa na všetkých študentov. Bez výnimky!

Komentáre

  1. proctor
    8. august 2011, 09:36 #

    Celkom som sa pobavil. Dobre a usmevne :)

Pridajte k článku komentár

Comment form



Webová stránka: URL (nepovinné)

Text komentára

Pridajte článok na Facebook | Pridajte článok na vybrali.sme.sk