Riadky bytia
                                 Literárny web Evy Bachletovej

Nový život

(Po Veľkej noci)

Ráno pomedzi drobné krajky oblakov preleteli čajky. Rýchlo prúdili vzduchom, ale ich biele krídla mi mávali v duši celý deň. Plávali nebom v presnej línii, presne určenom čase. Kiežby aj naše pozemské bytie malo také presné kontúry.

Dni sa prelievajú, sú zastrené hmlou, tichom a divným oparom. Opieram sa o tento unikajúci stĺp dymu a spomienok. Ale moja pamäť pevnie. Vracajú sa mi slová, myšlienky, rozpamätavám sa na dávne bytie, na stratené chvíle, želania, výzvy. Precitám. Roztváram nanovo albumy, knihy, riadky, listujem v nich a pociťujem stratenú silu a stratenú chuť bytia.

Uvedomujem si, ako som žila či nežila. Precitám. Dýcham. Nanovo. Opäť dýcham. A túžim byť ešte viac slobodná, vzlietnuť, preťať to staré lano, starý hnev, staré puto. A viem, že to dokážem. Lebo Boh ma oslobodil. Už necítim povinnosť voči starému životu. Beriem si z neho len to čo bolo dobré a cenné. A to si uchovám. V srdci, mysli, pamäti. Som slobodná!

A potom stojím pod oknom, dotýkam sa mokrých listov a do tváre sa mi sype voda. Jemný dážď. Teplý vzduch mi dvíha pohľad ku agátu, má suché konáre. Raz dopadnú na zem ako výčitka spomienok, ako závažie dosluhujúceho sveta.

Hoci jar v tomto roku má posunutý kalendár, predsa len je zrejmé, že zem sa opäť prebúdza k životu. Novému bytiu. Žiarivý zlatý dážď, chumáče drobných fialiek, prvé narcisy. A štebot nebeského vtáctva uprostred svetlozelených kríkov. Hlina je mäkká, poddajná, otvorená novým steblám trávy. Nový život rastlinstva. Ponáhľa sa na svetlo, aby mala bližšie k nebu. Z neho očakáva totiž silu, dážď, slnko, požehnanie.

Len nedávno sme prežívali sviatky Veľkej noci. A pripomínali sme si smrť, ukrižovanie Ježiša Krista. A rovnako sme slávili Kristovho zmŕtvychvstanie, Kristovo víťazstvo nad smrťou a prežívali radosť z nádeje vo večný život.

Kristus žije. A dáva nový život. Opäť a opäť, aj nám prináša novú silu, nádej, nový duchovný život. A to každý deň! Pokúsme sa teda Kristovu cennú ponuku využiť aj počas tejto jari. Osviežme naše srdcia, naše mysle, naše duše silou, ktorá pramení z Božej prítomnosti a Božej milosti. Nech sa aj v nás zrodí nový život! Amen.

Komentáre

Článok zatiaľ nikto nekomentoval.

your_ip_is_blacklisted_by sbl.spamhaus.org

Pridajte článok na Facebook | Pridajte článok na vybrali.sme.sk