Riadky bytia
                                 Literárny web Evy Bachletovej

Značkové bytie

Dominanty mesta, dominanty času. Uličky preplnené turistami s mapami v rukách. A otázkou čo je ešte možné vidieť, čoho je ešte možné sa dotknúť? Ako precítiť starobylý jas? A na moste skupinka starších hudobníkov hrá svieži džez. Veselý jazvečík dozerá na správny rytmus mincí, ktoré dopadajú do klobúka.  A na námestí iné tóny. Mladý harfista ponúka klasiku. Citlivé duše sa pristavia.

A ja posúvam do štvrte luxusu. Sídlia tu značky svetoznámych módnych dizajnérov. Obchody značkového tovaru ponúkajú luxus. Avšak reťazec známych mien narúša drobný prikrčený obchodík s názvom "Trafika". Má však dizajn, na aký sme boli zvyknutí niekoľko desaťročí. Vydýchnem si. Žitie má svoje pravidlá a svoju súkromnú iróniu.

A predsa značky a logá dnes víťazia. V reklame, v nás. Tí majetnejší si značkový tovar zadovážia u "pravých" dodávateľov, ostatní sa musia uskromniť s vernými či menej vydarenými kópiami - z trhu. Značky firiem dnes jednoducho udávajú trend. Stávajú sa kulisami na športových plochách či štadiónoch, honosia sa nimi celebrity, ponúkajú ich na obdiv politici, podnikatelia či novodobá "vyššia trieda". Byť "in" je jednoducho nutné. A tak si tie značky kupujeme, hoci tovar, skrývajúci sa za nimi či pod nimi - často nie je ani kvalitný, ani účelný, ani pohodlný. A ani potrebný. Svet obchodu však nemožno sklamať.

A nemožno ani sklamať očakávania, ktoré si spoločnosť sama diktuje a sama sa nimi poslušne riadi. Meníme sa, sme očarení novinkami, novými trendmi bytia. Pokorne, bez otázok sa vzdávame estetiky, vkusu, rozumu. Namýšľame si, že kvalita života závisí od nových predmetov, ktorými neustále zapĺňame svoje domovy. A dúfame, že tento vysoký štandard si navždy udržíme.

Avšak ľudské dejiny sú plné vzostupov a pádov. Iskrivých osvietení, ktoré vymanili z otroctva ducha celé národy. A vzápätí história svedčí o nových zotročeniach v systémoch mocností a štátov. V tomto kontexte je svet našich značkových predmetov úplne bezvýznamný. Porozmýšľajme nad tým, akú hodnotu majú pre nás veci, predmety, objekty, ktorými sa obklopujeme a ktoré vytvárajú aj náš domov. A tvoria ho ešte vôbec?


Komentáre

Článok zatiaľ nikto nekomentoval.

Pridajte k článku komentár

Comment form



Webová stránka: URL (nepovinné)

Text komentára

Pridajte článok na Facebook | Pridajte článok na vybrali.sme.sk