Riadky bytia
                                 Literárny web Evy Bachletovej

Radostné srdce

Mať radostné srdce, aj keď duša žiali. Mať radostné srdce, aj keď sa nám život rozbil na tisíce častí. Mať radostné srdce, aj keď sme stratili blízkych, lásku. Mať radostné srdce v najťažších životných okolnostiach – to chce naozaj tréning.

V kresťanskej literatúre sa často píše o radosti. Keď som o tom čítala, bola som prekvapená, zaskočená. Ako môžem mať radosť, keď ma trápia zdravotné problémy, finančná neistota, nepríjemnosti v práci? Ako sa môžem radovať, keď som ventilom pre cudzie starosti, problémy, neúspechy? Ako sa môžem radovať, keď iní plačú? Ako sa môžem radovať, keď ma už nič neteší? Kde mám vziať silu k radosti?

Avšak Biblia spomína radosť na mnohých miestach a v mnohých súvislostiach. Pre ich pochopenie musíme mať však správny tréning. Oslobodenie sa od vonkajších vplyvov je veľmi ťažké, niekedy až nemožné. Avšak Boh nám pomôže oddeliť dušu i myseľ od ťažkostí bytia, ak budeme chcieť. Je to tiež  výzva k istej vnútornej disciplíne. K cielenému uvedomeniu si vďačnosti voči Bohu, ktorý nám dožičil veľa dobrého. Aj keď v súčasnosti prežívame ťažkosti, musíme si pripomínať, koľko požehnania sme z Božích rúk prijali, koľko dobrých dní a rokov sme zažili, koľko pekných chvíľ nám bolo dopriatych.

V prísloviach sa píše: „Radostné srdce rozjasňuje tvár, ale bolesť srdca ubíja ducha.“ (Pr 15, 13)  Aj ja sa učím žiť podľa tohto verša.  Dnes môžem mať radosť v srdci, zajtra ju môžem stratiť. Preto musím deň čo deň objavovať vo svojom živote dary lásky, priazne, dobrého času, aby som si radostné srdce udržala v kondícii. Aby som nestratila spojenie s Bohom a Jeho prejavmi lásky voči mne. Aby som dokázala byť Bohu  za každých okolností – vďačná.

Mať radostné srdce – to chce tréning. A ja vám želám, aby ste dnešný deň začali posilňovať radosť v srdci aj v duši.

Komentáre

Článok zatiaľ nikto nekomentoval.

your_ip_is_blacklisted_by sbl.spamhaus.org

Pridajte článok na Facebook | Pridajte článok na vybrali.sme.sk