Riadky bytia
                                 Literárny web Evy Bachletovej

Odpustenie

Boli dni, keď som mlčala. A boli dni, keď som hovorila priveľa. Boli dni, keď som intenzívne cítila lásku, šťastie, radosť, úspech. A boli dni, keď som cítila len akési dunivé prázdno. Boli dni, keď ma netešili ani spomienky na dávne víťazstvá. A boli dni, keď som sa dokázala radovať z obyčajných drobností.

Dnes sú moje dni iné. Pozorujem bytie, pozorujem ústa, ktoré sa otvárajú a zatvárajú. A predsa – nič nepočuť. Akoby sa ich obsah rozplynul v éteri, akoby tie slová nemali energiu, náboj, určenie. Tých slov a tých úst – je dnes priveľa. Vieme to všetci. A sme súčasťou tejto bezobsažnej komunikácie, ktorá zanikne skôr ako je doručená adresátovi.

Je taká doba. Je taký svet. Sme takí my? Ja? Ty? Neviem, možno.

Akoby sme sa ocitli v uzatvorenom priestore, v ktorom rotujú nekonečné odkazy, príkazy, zákazy sprostredkované najnovšími technológiami. A najnovšími vyvolenými – ľuďmi. Akoby sme úplne vytesnili zo svojej pamäte a srdca – cit. Ľudskosť. Veľkorysosť. Noblesu. Nedokážeme odpúšťať, ani o odpustenie neprosíme. A zároveň sme sami presvedčení o tom, že nám je a bude odpustené. Alebo o odpustenie našich prečinov, ani nestojíme.

Sme generáciou bez svedomia? Alebo sme sa len prispôsobili tlaku sveta a moci? Ak nie, dokážeme mu ešte odolať?

Sme vnútorne oslabení. Súperi sú silnejší, agresívnejší a lepšie pripravení. A predsa ich víťazstvo nebude konečné. Aj v tom prípade, ak budeme mlčať v bezmocnosti duše a tela.

Lebo posledné slovo bude u Boha. Tak ako bolo aj Jeho prvé slovo. A to ma napĺňa vierou, že ľudský život bude mať svoju skutočnú dohru. A to v nebesiach.

Verím vo večný život. Verím v život s Bohom a verím v Božiu spravodlivosť. A rovnako verím v Božiu milosť a s pokorou prosím Boha, ľudí a svet o odpustenie. Viac v danej chvíli nedokážem. Amen.

Komentáre

Článok zatiaľ nikto nekomentoval.

Pridajte k článku komentár

Comment form



Webová stránka: URL (nepovinné)

Text komentára

Pridajte článok na Facebook | Pridajte článok na vybrali.sme.sk